ONS VERHAAL

Wat in de zomer van 2020 begon als een impulsieve handeling, een noodzaak om een kille leegte te trotseren, is uitgegroeid tot een stukje eigen identiteit. PΩT is de lovechild van Suzanne Schuddinck en Emiel Van Den Eynden. Respectievelijk creatieve duizendpoot en self-proclaimed copywriter en picture-guy. De een geschoold in de kunst van het onderwijzen, de andere in de boeiende wereld van de klinische psychologie. Zo uiteenliggend en toch iets gemeenschappelijk: de nood om aan de slag te gaan met een afgewerkt product. Want wie met mensen werkt, wel ‘af’ zijn ze nooit.

PΩT is een verhaal van uitersten, eentje van extremen. Van stripped back minimal naar outgoing en flamboyant extravert. Het is een eindeloze zoektocht naar de balans tussen de strakke maturiteit en het niet zo nauwgezette spel.

De eindhalte van PΩT is als gevolg met momenten onduidelijk, en net dat zal dit traject ongetwijfeld onverwacht en uitdagend houden. Gedurfd al zeker, want ergens in dit alles zit een klein stukje rebellie. Een stille confrontatie met de intimiderende multinationals en de wegwerpmaatschappij die heerst. In een tijdperk waar de wereld van de ambacht (en daarmee gepaard de #shoplokaal beweging) met een terechte opmars bezig is, ben ik trots om er een miniscuul deel van te mogen uitmaken. De beklimming richting het bemeesteren van een stiel is voor mij een van de puurste vormen van ambitie. Mijn mentor, een gepassioneerde en uiterst getalenteerde keramiste, liet de woorden “let’s fill this town with artists” vereeuwigen in de facade van haar atelier. Awel, ja! Al hoeven we misschien niet te stoppen bij een stad. Let this craft-focussed rebellion thrive!

Maar even uitzoomen, verplaatsen en terugkeren naar de basis: Waar staat PΩT nu? Op 1 september 2022 werd het even heel symbolisch. Voor het eerst geen drukte op de eerste dag van de negende maand. Geen volle boekentassen, krijtborden en met decibels gevulde speeltijden. Enkel een opmerkelijk stille Suz, zittend aan de eettafel ook al was het lang 8u30 gepasseerd. Van rode pen naar natte klei. Van gedreven juf naar fulltime keramist. De stap die ik toen heb gezet, voelt nog steeds gigantisch en angstaanjagend aan. Nul garantie, nul veiligheid en nul back up. Want wie weet sta ik binnenkort opnieuw te blinken aan de schoolpoort. Maar dan is dat maar zo. De kleine Suz van vroeger is apetrots, terwijl mijn toekomstige, oude zelf zich nooit de vraag zal moeten stellen “what if”. Ik doe dit echt!

En intussen draaide onze kleine en lokale business enkele keren rond de zon. Nu al kunnen we terugblikken op een indrukwekkend traject. We hebben: de kookkunsten van niemand minder dan Karolien (Karola’s Kitchen) mogen aanschouwen in ons eigen servies (inclusief vereeuwiging in haar recentste kookboek ‘Smaakvol’), een eigen plaats veroverd op de tafels van Martijn en Tessa van sterrenzaak ‘Rebelle’, de fijnste decoratieve samenwerkingen gekend met Lenn en Taz van het snelgroeiende Team Bloei, de beste workshoppers over de vloer gehad en de meest hartverwarmende, op maat gemaakte (geboorte)bestellingen mogen creëren. Onze dankbaarheid is gigantisch! 

We kunnen niet wachten om te zien wat de volgende overwinningen zijn, wie we nog allemaal zullen ontmoeten en waar het volgende, te bewandelen pad ligt.

Liefs,
Suz & Emiel